Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Słupsk

Nietolerancje pokarmowe, zwane również nadwrażliwością pokarmową lub nadwrażliwością niealergiczną to główne powody problemów z układem pokarmowym. Nie są jednak alergiami pokarmowymi. Alergie pokarmowe wpływają na układ odpornościowy, podczas gdy nietolerancje pokarmowe nie. Niektórzy ludzie cierpią na problemy trawienne po zjedzeniu pewnych potraw, ale jak sobie z tym radzić i do czego się uciec, jeśli chcemy pozbyć się tego dyskomfortu?

"ból

Nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe

Najczęściej z nietolerancjami pokarmowymi kojarzone są produkty mleczne, zboża, owoce cytrusowe i pokarmy, które powodują gromadzenie się gazów jelitowych, takie jak fasola i kapusta. Można odróżnić nietolerancję od alergii - niewielkie spożycie pokarmów wywołujących alergie natychmiast wywołuje objawy. Przy nietolerancji pokarmowej możesz jeść pokarmy w małych ilościach i nie odczuwać dyskomfortu. Objawy nietolerancji pokarmowej pojawiają się zwykle w ciągu kilku godzin po spożyciu pokarmów, które ją wywołują. Objawy mogą trwać do kilku godzin, w niektórych przypadkach do 48 godzin. Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej to: skurcze brzucha, obrzęk, cienie pod oczami, biegunka, suchy kaszel, dyskomfort w jamie ustnej, zmęczenie, wzdęcia, ból głowy i objawy nadwrażliwości jelita grubego.

Jakie są przyczyny nietolerancji pokarmowych?

Jedną z najczęstszych przyczyn nietolerancji pokarmowych jest brak enzymu. Enzymy są potrzebne do całkowitego trawienia pożywienia i jeśli niektórych z tych enzymów nie ma lub są obecne, ale w niewystarczających ilościach, prawidłowe trawienie nie jest możliwe. Na przykład osoby z nietolerancją laktozy mają niedobór enzymu, który rozkłada cukier mleczny (laktozę) na mniejsze cząsteczki. Laktoza pozostająca w przewodzie pokarmowym może powodować skurcze, bóle brzucha, wzdęcia i gazy. Do nietolerancji prowadzą również niektóre chemikalia w żywności i napojach, w tym dodatki do serów, kofeina w kawie, herbacie i czekoladzie. Dla każdego krytyczna ilość i kombinacja substancji są indywidualne. Czasem zatrucia pokarmowe są spowodowane toksynami. Toksyny można znaleźć w źle przygotowanych wypiekach, zbożach i przeterminowanych produktach spożywczych. Aby tego uniknąć, możemy skorzystać z takiego rozwiązania jak catering dietetyczny Słupsk. Częstymi przyczynami nietolerancji pokarmowych są również dodatki do żywności. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat zawartość dodatków w żywności znacznie wzrosła. Są to przede wszystkim sztuczne barwniki, aromaty, emulgatory, wzmacniacze smaku, konserwanty i słodziki.