UM Słupsk: Warsztaty kulinarne w Akademii Aktywnego Seniora
fot. SUTW
11 grudnia zakończył się cykl sześciu warsztatów kulinarnych dedykowanych słupskim seniorom pod hasłem Zróżnicowana dieta lekarstwem na choroby cywilizacyjne”. Naukę prowadziła mistrzowska kadra nauczycielska Pracowni Gastronomiczno Hotelarskiej Zespołu Placówek Oświatowych w Słupsku panie: Agata Giejbo, Grażyna Włoch, Agnieszka Zielińska, Dorota Zblewska oraz panowie Rafał Marglarczyk i Grzegorz Dacków. Każde z pięciogodzinnych zajęć było niezapomnianą przygodą kulinarną.
Seniorzy mieli możliwość samodzielnego przygotowywania dań pod okiem mistrzów. Uczyli się obróbki wszelakich mięs i ryb, poznawali zioła i ich zastosowanie kulinarne, zgłębiali tajniki komponowania koktajli, piekli ciasta. Uczyli się dekorowania serwowanych potraw i nakrywania stołu. Każdy uczestnik otrzymał komplet materiałów szkoleniowych z przepisami na wykonywane podczas warsztatów specjały.
Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Wzięły w nich udział łącznie 72 osoby.
Projekt finansowany był ze Słupskiego Budżetu Partycypacyjnego 2019 a koordynowany przez Słupski Uniwersytet Trzeciego Wieku.
fot. SUTW fot. SUTW fot. SUTW fot. SUTW fot. SUTW fot. SUTW fot. SUTW fot. SUTW fot. SUTW fot. SUTW
Urząd Miejski w Słupsku, slupsk.pl/, slupsk.pl/warsztaty-kulinarne-w-akademii-aktywnego-seniora-86595/
Autor: krystian