11 grudnia zakończył się cykl sześciu warsztatów kulinarnych dedykowanych słupskim seniorom pod hasłem „Zróżnicowana dieta lekarstwem na choroby cywilizacyjne”. Naukę prowadziła mistrzowska kadra nauczycielska Pracowni Gastronomiczno – Hotelarskiej Zespołu Placówek Oświatowych w Słupsku – panie: Agata Giejbo, Grażyna Włoch, Agnieszka Zielińska, Dorota Zblewska oraz panowie Rafał Marglarczyk i Grzegorz Dacków. Każde z pięciogodzinnych zajęć było niezapomnianą przygodą kulinarną.
Seniorzy mieli możliwość samodzielnego przygotowywania dań pod okiem mistrzów. Uczyli się obróbki wszelakich mięs i ryb, poznawali zioła i ich zastosowanie kulinarne, zgłębiali tajniki komponowania koktajli, piekli ciasta. Uczyli się dekorowania serwowanych potraw i nakrywania stołu. Każdy uczestnik otrzymał komplet materiałów szkoleniowych z przepisami na wykonywane podczas warsztatów specjały.
Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Wzięły w nich udział łącznie 72 osoby.
Projekt finansowany był ze Słupskiego Budżetu Partycypacyjnego 2019 a koordynowany przez Słupski Uniwersytet Trzeciego Wieku.