Co zrobić ze zużytym olejem?

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie przygotowywania smacznych i pożywnych dań, bez dodatku oleju. Nie tylko z jego pomocą możemy przygotować szereg dipów i sosów do sałatek, ale to właśnie dzięki niemu możliwa jest obróbka termiczna produktów. W gospodarstwach odmowych zwykle nie używamy go tak dużo, by ogromne ilości zużytego oleju zalegały w pojemnikach czy słoikach. Niewielkie ilości oleju spożywczego zwykle wylewamy do zlewu- co nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż po zastygnięciu może on z powodzeniem zapchać rury. Jednak problem pojawia się w przypadku lokali gastronomicznych, gdzie dziennie zużywa się hektolitry tego produktu. W restauracjach dania przygotowywane są na bieżąco i zawsze na świeżym tłuszczu, co oznacza, że na zakończenie dnia, całkiem spora jego ilość może zalegać w specjalnych pojemnikach. Wówczas pojawia się pytanie co zrobić z tym odpadem? Z pomocą i rozwiązaniem tego problemu przychodzi utylizacja oleju spożywczego.

Dlaczego zużyty olej należy utylizować?

logo-trafin-oil

Utylizacja oleju spożywczego jest niezwykle istotnym procesem, która dodatkowo pozwoli na jego wykorzystanie w całkiem inny sposób. Warto jednak w tym momencie zwrócić uwagę na to, że to właściciel lokalu jest odpowiedzialny za utylizację oleju, a co więcej, zlewanie go do innych miejsc, może grozić poważnymi konsekwencjami w postaci wysokich kar grzywny. Olej, szczególnie zużyty zawiera w swoim składzie substancje, które mogą mieć destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Jasno można więc stwierdzić, że nie można go ponownie wykorzystać, bez uprzedniej utylizacji. Sam proces jego utylizacji polega w dużej mierze na oczyszczeniu go z toksyn, które nagromadziły się w nim podczas samego procesu smażenia. Usunięcie zanieczyszczeń, przy pomocy specjalnych urządzeń, sprawia, że surowiec ten ponownie nadaje się do użycia i można wykorzystać go na wiele innych sposobów. Co więcej zużyty olej spożywczy ma również destrukcyjny wpływ na środowisko. Zdarza się, że właściciele lokali, którzy nie wiedzą co zrobić z tym surowcem zlewają go do rzek lub wylewają na glebę. Nie tylko może on skutecznie zniszczyć ziemie i rośliny, ale także może sprawić, że nie będzie ona więcej urodzajna.

Jak zutylizować olej spożywczy?

W przypadku placówek gastronomicznych jest to naprawdę proste. Wystarczy znaleźć odpowiednią firmę, która świadczy profesjonalne usługi z zakresu utylizacji oleju. Co więcej można nawiązać z nią współprace na zasadzie abonamentu, a to oznacza, że pracownicy będą przyjeżdżali po odbiór zużytego oleju, raz lub kilka razy w miesiącu. Mogą oni dostarczyć także specjalne pojemniki, do których należy zlewać olej, a następnie będą je oni odbierali i zawozili na miejsce utylizacji. Niezwykłą zaletą tego rozwiązania jest to, że wraz z odebraniem zużytego oleju przez firmę, właściciel nie musi się więcej martwić, co z nim zrobić. W momencie odebrania, to firma utylizacyjna przejmuje pełną odpowiedzialność za zużyty surowiec, a właściciel lokalu może mieć spokojną głowę, że wykonał to co należało do jego obowiązków.