Bez względu na to, czy przy organizacji wesela zaczynamy od ogólnych spraw, czy od razu skupiamy się na najmniejszych szczegółach – wszystko co jest istotne, w końcu będzie musiało być dopilnowane. Kwiaty, obrączki, garnitur, suknia, lokal weselny, a tam catering. Nie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo istotna podczas przyjęcia ślubnego jest jakość i rodzaj podawanego jedzenia.

Jeżeli chodzi o catering, w każdym obiekcie weselnym może to wyglądać inaczej. Różna może być jakość serwowanych dań, półprodukty oraz sposób podania. Niektóre sale weselne w Zegrzu, mogą podawać specjalności regionalnych kuchni, inne zaś wykwintne dania z zakątków całego świata. Bez względu na to czy organizujemy wesele w Zegrzu, Serocku, Legionowie, czy też Warszawie, menu i jakość jedzenia to niesamowicie ważna sprawa.

Sale weselne w Zegrzu – o czym warto pamiętać w kwestii wyżywienia?

Menu sal weselnych w okolicach Warszawy

Kiedy jesteśmy na etapie dogadywania ważnych kwestii z właścicielem wynajętej przez nas sali weselnej w Warszawie lub w okolicy – ustalmy, do kiedy możemy wprowadzać modyfikacje w menu. Warto dopilnować, aby istniała możliwość obejrzenia domu weselnego, na kilka godzin przed rozpoczęciem się przyjęcia. Pozwoli nam to zyskać pewien spokój i przekonanie, że przygotowania przebiegają prawidłowo i wszystko jest dopilnowane.

Co ciekawe, a dla wielu też dziwne, w niektórych miejscach na wesele Warszawie, czy gdziekolwiek indziej, możemy spotkać się z dodatkowymi opłatami za zużyty gaz, wodę i prąd. Takie kwestie, powinny być ustalane podczas podpisywania umowy. Warto zadbać wtedy o spisanie stanu liczników, abyśmy mieli stuprocentową pewność, że płacimy za media w takiej ilości, ile udało się nam zużyć.

Podczas wynajmowania sali weselnej w Legionowie, Serocku, czy Zegrzu, dopilnujmy kwestii zaliczki oraz opłaty końcowej. W wypadku, kiedy mamy ograniczony budżet, rozłożenie płatności może być doskonałym rozwiązaniem, aby uniknąć kłopotów finansowych. W wypadku, kiedy organizujemy przyjęcie na sporą liczbę gości, spróbujmy wynegocjować jakiś stosowny rabat.

Wesele w Warszawie i okolicy – jedzenie

Posiłki to sprawa, która jest jedną z ważniejszych, dlatego nie można niczego nie dopilnować. Skoro już za wszystko zapłaciliśmy, goście najedli się do syta i są zadowoleni, nie pozwólmy, aby to jedzenie, które pozostało mogło się zmarnować. Najczęściej istnieje możliwość zabrania go ze sobą, natomiast o to, jak i o inne kwestie należy dopytać. Być może warto mieć ze sobą odpowiednie pojemniki na żywność, a może są one dostępne na wyposażeniu lokalu weselnego.

Zdecydowanie łatwiej będzie nam ocenić sytuacje, kiedy będziemy mogli obejrzeć jak wygląda kuchnia. Zweryfikujmy, jak prezentuje się kwestia czystości i dbałości o najmniejsze detale. Warto także poprosić o możliwość degustacji dań, które będą serwowane podczas przyjęcia.

Nie można też nie dowiedzieć się, ile na jedną osobę przypada kawy, soków oraz herbaty. Ważne będzie to, czy wszelkie gazowane napoje są zawarte w cenie cateringu, czy należy za nie zapłacić dodatkowo. Niestety, wiele par tego nie sprawdza, co wiąże się z niemiłymi zaskoczeniami. To samo dotyczy owoców. Właściciele powinni nas poinformować, jak wygląda to pod względem kosztów, szczególnie kiedy są one trudno dostępne – np. zimą.

Na końcu, pamiętajmy o tym, że liczba ciepłych i zimnych dań musi być dokładnie ustalona. To samo tyczy się godzin, kiedy mają być one zaserwowane naszym gościom.